Foto er fra Karl Balschmidts maskeoptog i starten af 1960-erne
Karl Balschmidt var glassliber på Holmegaard Glasværk.
Han værnede om en gammel skik, som han selv skabte. Børnene fra Fensmark bar maskerne i optoget.
Fastelavn i Fensmark var noget ganske særligt. Et optog af børn iført festlige og morsomme masker, som drog gennem byen og ned til glasværket. Inspirationen er hentet fra de kendte karnevalsfester i Sydtyskland.
På Holmegaard Glasværk arbejdede ved glasværkets start en del tyske glasmagere. Navne som Flechenstein, Waldhausen og Wolffbrandt m.fl.. Det var efterkommere efter disse, der fik lyst til at videreføre karnevalstraditionen til Fensmark. Heldet var at den helt rigtige mand fandtes på glasværket, nemlig glassliber Karl Balschmidt. Det var hans fortjeneste, at ideén blev realiseret, da han udførte det store arbejde med at fremstille kæmpemaskerne.
Der fandtes karikaturer af Buster Larsen i klovnekostume, Nasser, Frankenstein, Magnus Tagmus, Pippe Langstrømpe, Hilmar Baunsgaard, Storm P´s vagabonder, H.C. Andersen og Søren Kirkegaard. De sidst tilkomne figurer er Reedtz-Thott og Anker Jørgensen.
Mange egne i landet har tidligere haft besøg af maskeraden i forbindelse med bl.a. byfester.
Karl Balschmidt lavede selv maskerne i sin kælder på Vestervej i Fensmark. Børnene fra byen kiggede forbi og fulgte med i arbejdet, som typisk for en maske tog et par måneder.
Karl Balschmidt blev født i Reykiavik i 1903 og døde i 1988.
Tidligere glasmager Ludvig Christensen skrev således:
Når man taler om betydningsfulde personer, kan man heller ikke komme uden om glassliber Karl Balschmidt. Han var født i Island, og han havde mange interesser, bl.a. blomster. Men han blev især kendt for sine masker. De var store og groteske. Han formede dem i ståltråd og papmaché i sin kælder på Vestervej, og foruden ham selv var der seks til otte børn, der kunne forklædes hvert år. Fastelavnssøndag og mandag gik de i optog rundt med raslebøsser for at samle ind til de syge. Man kunne samle flere hundrede kroner ind til dette gode formål. Tidligere direktør Arne Boas havde overværet dette optrin, og han syntes, det var så originalt, at det skulle vises frem i København. Derinde startede man ved hovedkontoret i Nyhavn, og så gik optoget over Kongens Nytorv, gennem Strøget til Radiohuset. Man sluttede af om aftenen i Odd Fellow Palæet. Og det blev en stor oplevelse for både deltagere og tilskuere.
Se flere billeder af Karl Balschmidts masker, HER