Om os

Om Linette Bach, stifter af Nye & Gamle Fensmark

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er 46895025_2203883513204507_1119072880231972864_o-1024x1024.jpg

Jeg besluttede mig for at kende min barndomsbys historie. Da jeg var barn i Fensmark, så var min umiddelbare tanke egentlig ikke, hvordan historien var skruet sammen. Det tænkte jeg ikke så meget over. Som barn legede jeg på kælkebakken, skøjtede på gadekæret og legede i æbleplantagen på “gården” som den blev kaldt. Senere festede vi i bordtennispavillonen og mødtes et par gange om ugen i ungdomsklubben, Oasen. Dengang tænkte jeg slet ikke over; historien der hørte til Fensmark Kirke, hvem digteren Christian Winther var, og hvordan mindestenen for digteren, havde fundet sin vej til præstegården. Hvordan Fladsåtrolden blev skabt i atelieret af Arne Bang og hvordan alle de fantastiske historier fra Holmegaard Glasværk var blevet til. Hvor farligt livet kunne være i Holmegaard Mose. I 2014 gik jeg simpelthen i gang med at lære min egen barndomsbys historie, og jeg skal love for, at det blev til mere end det. Facebooksiden Nye & Gamle Fensmark, hjemmesiden Fensmarkby.dk. og bogudgivelserne Fortællinger fra Fensmark 1. og 2. del. Jeg må erkende jeg har taget revanche. Lært min barndomsbys historie og det er jeg oprigtig glad for. Jeg er stolt over, at jeg i dag kan præsentere et værk, som ville være alle byer forundt. Fensmark og kulturarven når den er smukkest ❤️

 

 

Min tilknytning til Fensmark:

  • Opvokset i Fensmark

 

  • Opvoksede de første år i Vognmandsgaarden på Næstvedvej, efterfølgende Kildebrøndsvej

 

  • Gik på Holmegaardskolen i 9 år

 

 

  • Else og Svend Bach på Næstvedvej var min mormor og morfar. Else ansat i pakkeriet på Holmegaard Glasværk og var kasserer i KAD. Svend var ansat på Holmegaard Glasværk som anfanger i over 40 år. Elses mor Jenny, gift med Karl var bosiddende på Villavej 21

 

    •  

“En idé der blev til virkelighed”

Idéen til Nye & Gamle Fensmark udsprang af den “Nye” bydel som opstod i forbindelse med grundlæggelsen af Holmegaard Glasværk, og den “Gamle” bydel, beliggende omkring Fensmark Kirke.

Vigtigheden i at bevare Fensmarks historie, så den stadigvæk kunne holdes intakt, desuden genskabes på den mest troværdige og naturlige måde.

Der blev søsat en facebookside den 14. oktober 2014, og interessen var fra start meget succesfuld. Der blev lagt billeder på siden, og der blev hurtig skabt en dialog og et fællesskab.

Tidligere beboere som var rejst fra byen, fik igen skabt en kontakt til hinanden. Der kunne igen snakkes om gamle dage, og venskaber blev knyttet på kryds og tværs

Facebooksiden har i dag 2700 følgere.

Linette Bach ved Fensmark Kirke, foto: Kristian Buchmann

Der blev afhentet billeder, erindringer og historier ude i hjemmene, og det var naturligvis med til at give siden, Nye & Gamle Fensmark, en anden form for levende fortælling.

I 2016 blev der søsat en hjemmeside, fensmarkby.dk. Google Analytics viser at hjemmesiden har stor trafik, dels fra Nye & Gamle Fensmark på Facebook og besøgende, som kommer direkte fra en søgemaskine.

Efterhånden som Nye & Gamle Fensmark fik tilladelse til at renskrive den ene erindring efter den anden, så blev det besluttet at udgive bøgerne Fortællinger fra Fensmark 1. -og 2. del. Disse 2 bøger blev udgivet juli og november, 2017.

Erindringerne fortæller og beskriver Fensmarks historie, og beskriver en stor del af området, fra slutningen af 1800-tallet og op til 1970-erne.

Desuden beskriver erindringerne med så fint et ord; Nye & Gamle Fensmark!

Jeg ønsker dig velkommen til siden og håber du får en fornøjelig, spændende og nostalgisk tur gennem tidsmaskinen.

De bedste hilsner fra

Stifter og redaktør

Linette Bach

Facebooksiden

Medieomtale

Sjællandske i 2017

Rettelse: Nederste billede er Linette Bachs oldefar, Christian Bach.

E-avis 

Fensmarks historie er et hit på Facebook

2
Læs artiklen på Sjællandske

10945593_10205799301808274_1894884376184914470_n1

Artikel fra Ugebladet

Fensmark på Facebook

Se indslaget på TV ØST

 

Sjællandske 2017:

Fortællinger fra Fensmark

    Du skal tilføje en widget, række eller prefremstillet layout før du kan se noget her. 🙂