Glasmagernes nationale ret på Holmegaard Glasværk

Foto: Linette Bach

Glasmagernes nationale ret på Holmegaard Glasværk var “bagte kartofler”.

Carl Vilhelm Frants Rehermann skrev således om de bagte kartofler:

Men ogsaa de voksne holdt af at gaa i Hytten især Søndag eftermiddag, hvis vejret var daarligt. Sad man og kedede sig derhjemme Stuen, – ja – saa tog man en Kurv med nogle Kartofler paa Armen og saa gik hele Familien i Hytten. Mens kartoflerne stegte paa de varme Ovne legede Børnene omkring de store Tørvebunker og da der altid var mange andre Familier i Hytten Søndag Eftermiddag, gik Snakken livligt Mand og Mand imellem, om Dagens Arbejde og andre Emner som interesserede dem. Konerne sad paa de smaa Bænke, som stod ved Ovnene, og arbejdede paa deres Haandarbejde imens de holdt Øje med de legende Børn. Naar Kartoflerne var stegt sprøde saa Skralden rigtig kunne knase, samledes hele Familie om Kurven og saa spistes der kartofler med Salt til, indtil Kurven var tom. (Det var en Herreret). Egentlig hørte der en Spegesild til Kartoflerne, men den var ikke altid ved Haanden og saa nøjedes vi med Saltet. (Stegte Kartofler og Spegesild er alle Glasværkers Nationalret).

Carl Vilhelm Frants Rehermann, som blev født i 1869. Carl påbegyndte arbejde på Holmegaard Glasværk i 1889, og sluttede i 1939.

Læs tidligere glasmager Carl Rehermanns levnedskrildring.

Carl her knælende i Det Katolske Kapel på Holmegaard Glasværk

Arne Hvidben Nielsen skrev således:

Jeg kan også huske en gammel Glasmager, der havde en Spegesild med på Arbejdet. Silden var ikke renset, og Skindet var ikke fjernet. Silden blev pakket ind i et stykke Pergamentpapir og derefter i en våd Avis. Denne Pakke blev lagt på en lang Stang med et fladt Stykke i den ene Ende og derefter stukket ind i Ovnens 1200 grader varme til al Papiret var brændt væk. Denne varme Sild blev spist rub og stub fra Hovedet af, og da Halen var røget ned, blev den efterfulgt af et ”synk” fra Brændevinsdunken. En anden Skik, der bliver brugt meget på Glasværket, er at lægge Urensede Kartofler på Ovnen, og efter ca. en Times tid er den gennemstegt. Det er en Nydelse af de helt store.

Læs tidligere glasmager Arne Hvidben Nielsens erindring.

Holger Hansen skrev således om brændevin og bagte kartofler på Holmegaard Glasværk:

Glasmagernes nationale ret, som består af kartofler stegt i aske, godt med spegesild, øl og brændevin til, og så skulle jeg hente øl og brændevin oppe på kroen til dem. Så fik jeg en ret med, men snapsen kunne jeg jo ikke tåle den gang, så jeg blev fuld, og om morgenen, da jeg kom i hytten, snurrede det hele rundt for mig, så jeg måtte gå hjem og lægge mig.

Holger Hansen begyndte at arbejde på Holmegaard Glasværk i 1903, og blev på glasværket i 54 år. 

Læs tidligere glasmager Holger Hansens erindring.

Holger Hansen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs eller skriv en kommentar til billedet ved at trykke på billedet herunder↓