Befrielsesbudskabet lød kl. 20.35 den 4. maj
Nedenstående billeder viser Arne Bangs skulptur af Frihedskæmperen, som tidligere har stået ved Munkebakken og som nu er placeret i Grønnegade.
Frihedskæmperen har i over 60 år stået i Teatergade ved Munkebakken i Næstved og har markeret 2. verdenskrigs befrielse. Befrielsen bliver årligt markeret på stedet og der nedlægges årligt kranse ved skulpturen.
Statuen af Arne Bang blev opstillet 10 år efter Danmark blev frit.
Kurt Sørensen skrev således:
……..5. maj var en festdag. Krigen var slut, og da mødte om morgenen, fik vi fri hele resten af dagen. Den dag skete der mange ting, bl.a. var der et stort møde på Glasværket, hvor alle frihedskæmperne dukkede op, og der blev holdt tale. Vi var tre kammerater, der om eftermiddagen cyklede til Næstved. På politistationen var der ”optog” af frihedskæmpere, der kom med de stikkere og tyskertøser, de havde taget. Vi og alle de andre tilskuere råbte ad og spyttede på dem, for vi foragtede dem. Vi kørte også ud til kasernen, der var blevet beskudt. Men vi kom vist lidt for tæt på, for pludselig blev vi råbt an og bedt om at forsvinde. Kasernen var stadig besat af tyskerne. Vi blev så forskrækkede, at vi kørte alt, hvad vi kunne ud gennem Kalbyrisskoven, over Holme Olstrup og hjem til Fensmark. Det var meget uhyggeligt”.
Tidligere glasmager Knud Nielsen skrev således:
Ragnhild og jeg gik til dans på Glaskroen, for tyskerne havde besat Forsamlingshuset, og netop den 4. maj var vi til dans. Vi var begyndt kl. 19, og da klokken var 20 kom kromanden på til os og fortalte, at tyskerne havde kapituleret. Vi skyndte os ned på pladsen foran Glaskroen, og der var allerede forsamlet en masse mennesker. Der blev råbt hurra og omfavnet og danset, for alle var ellevilde af glæde.
Tidligere glasmager Arne Hvidben Nilesen skrev således:
Den aften, hvor det blev meddelt, at Tyskerne havde overgivet sig i Danmark og andre Steder, havde jeg været i Biografen i Næstved. På vej Hjem mod Fensmark indhentede jeg en Cyklist med en Riffel over Skulderen. Jeg kendte ham godt fra Glasværket, hvor han sorterede Glas. Det var Kyhn, og jeg spurgte ham, hvad der var galt, siden han havde Riffel med. Han fortalte mig så, at Tyskerne havde overgivet sig. Det vidste jeg intet om, for i Biografen var det intet nævnt, så jeg blev meget forbavset, og da Kyhn nåede frem, hvor han boede, sagde han: ”Godnat.” Jeg satte farten op for at skyndte mig Hjem, og da det manglede en halv Kilometer i at nå Glaskroen, kunne jeg se, at alle Vinduer var fuldt oplyste af såvel elektriske som levende Lys, og da jeg nåede Kroen, var der megen Larm. Da jeg kom ind, var Kroen fuld af glade Mennesker, og på et af Bordene stod Jørgen Jensen – kaldet Smede Jørgen, og holdt tale for Danmark og Socialdemokratiet. Jeg var tørstig, men der var intet at få at drikke – jo, jeg kunne få Vand, men så tørstig var jeg heller ikke. Næste Morgen, da jeg gik på Arbejde, holdt der lige inden for Porten en Lastbil fuld af Frihedskæmpere, og der var mange, hvor man tænkte: ”Nå, er han også med?”
Læs Arne Hvidben Nielsens håndskrevne erindring fra dagen herunder:
Datter af tidligere mælkemand H.C. Hansen Monna Sørensen skrev således:
Jeg glemmer aldrig den 4. maj 1945. jeg var til danseundervisning på Kroen (jeg dansede med Kurt), og på grund af mørklægningen skulle vi være hjemme inden klokken 9. Da vi kom ud, kunne vi høre radioer alle vegne. Vinduerne stod åbne og folk råbte, at krigen var slut. Vi gik så alle sammen op gennem byen til det lokale ishus, hvor vi fejrede befrielsen med en stor is. Næste dag, da jeg mødte i butikken, fik vi hver en kuvert med 20 kroner, og så lukkede vi til middag, så vi kunne fejre, at Danmark atter var frit.
Tidligere glasmager Kai Nielsen skrev således:
Befrielsen kom en dag, hvor vi havde møde på Glaskroen. Det var en utrolig oplevelse. Alle var glade, råbte hurra, omfavnede hinanden og mange græd af glæde.
Hør Tove synge frihedssangen, HER
Frihedskæmpere fra Holmegaard Glasværk fotograferet på Munkebakken i Næstved i maj 1945