Erindring af Ingelise

Min historie om mine arbejdsår i banken

Da jeg var udlært i banken i Næstved i 1960, og vi byggede hus i Fensmark, fandt vores direktør Stürup Johansen ud af, at jeg ligeså godt kunne arbejde i banken i Fensmark, da Nøttrup, som var der samtidig med sit job på glasværket, flyttede til Fløng. Min mand Vagn Andersen arbejdede som elektriker på glasværket. Og var der i 40 år.

Jeg startede i 1961 i Banken for Næstved og Omegn (Industribanken), Fensmark. Senere Handelsbank, og Danske Bank. Banken havde åbent 2 timer daglig også om lørdagen, og kontoret lå i Ekkardt Hansens ejendom, Holmegårdsvej 68, hvor også Jenny Jensen havde sin trikotageforretning og slagtermester Walther og Ester Jensen havde deres dejlige slagterbutik. På dette tidspunkt var der kun os og Sparekassen for Næstved og Omegn, Holmegårdsvej 35 som pengeinstitutter i byen.

Jeg arbejdede i starten sammen med tidligere gårdejer og postmester Albert Nielsen. Albert og Oda havde posthus på Holmegårdsvej 25 hjemme i stuen ved spisebordet. Det hændte at Oda havde problemer med at få kassen til at stemme, men så kørte Albert bare hjem fra banken og hjalp hende, og jeg klarede banken alene. Det var vist ikke rigtig.

Albert havde jo boet i byen i mange år og kendte alle mennesker, så jeg har virkelig fået fortalt mange spændende historier om Fensmarks befolkning. Det var også hyggeligt, når Ester fra slagterbutikken kom ind og fortalte en masse historier. Ja, og Jenny Jensen fra trikotageforretningen var også et spændende menneske. Jeg var jo bare tilflytter og kendte ikke ret mange dengang. Albert havde astma og havde det ret slemt en gang imellem.

En gang om ugen kom posten fra Holme Olstrup på knallert med en pengepakke bag på knallerten med ca 100 til 200 tusinde kroner til lønninger til glasværket. Dem talte vi så op, og senere kom fru Andersen og chauffør Møller og hentede pengene, så de kunne dele dem op i kuverter som ugeløn til personalet på glasværket. Vi havde ingen regnemaskine eller skrivemaskine i den periode, men vi havde da dobbelt bogholderi, nemlig hver en stor sort kassebog, som vi afstemte hver dag. Vores pengeskab lignede faktisk det, vi har set i Olsen banden filmene.

I 1966 dør Albert Nielsen og sygekassekasserer Knud Carlsen bliver så ansat. Han fik lov til at holde sygekasse i lokalet om formiddagen og tog så bank kasketten på om eftermiddagen. Han havde også boet i Fensmark hele sit liv, så der var også en masse gode historier. Han havde gået i skole med Hakon Mielche, så det hørte jeg også en del om.
Det var nogle hyggelige og dejlige oplevelser i disse år. Det var jo også et lille butikstorv den gang. Der var jo også bager, elektrikerforretning og købmand Brøns og en købmand Reinholt på glasværksvej.

Industribanken havde 100 års jubilæum i 1966, men blev i 1969 købt af Kjøbenhavns Handelsbank.

Fensmark voksede og Næstved Diskontobank havde også fået en afdeling på Holmegårdsvej 62.

I 1973 flyttede vi til Elmevej og fik åbent hele dagen og fik alle de forskellige hjælpemidler. Det blev også nogle dejlige år der. Banken lå i møbelhandler Nielsens ejendom, hvor han havde værksted og møbelforretning. Ovenfor havde Rita og Arne Thomsen faxe depot. På hjørnet havde Finn Andersen installationsforretning. Så der skete noget.

I 1978 havde vi for øvrigt bankrøveri på Elmevej. Det var før, det var så moderne med røveri i bank, så vi var ikke rigtig forberedt på dette og fik heller ingen hjælp bagefter, men klarede det selv. Manden blev anholdt ½ år efter og fik 2½ års straf.

I 1992 blev Handelsbank så slået sammen med Provinsbanken og Danske bank. Senere kom også Bikuben med i sammenslutningen.

Med venlig hilsen

Ingelise Andersen

Ingelise Andersen

 

Ingelise skriver om Nye & Gamle Fensmark:

“Jeg har fra starten været meget interesseret i at læse de forskellige indlæg og nydt at se de gamle billeder, der bringer nogle minder frem. Jeg vil også rose dig, Linette for det store arbejde, du har lagt i denne side. Glæder mig til bogen”.

Tryk på Facebook logo for at skrive en kommentar til billedet på Facebook ↓