Erindring af Ib Larsen

Erindring af Ib Larsen:

Når glasværkets fyraftens sirene/fløjte havde lydt kl. 15 var der tilbage i 1950’erne, stærk trafik på vejene væk fra Fensmark. På Stenskovvej var der også en strøm af cyklister, knallerter og motorcykler, der bare skulle hjem til de omliggende sogne. Mange af datidens koryfæer med finurlige kalde-/øge-/ kælenavne passerede Stenskovvej 35, og et øjeblik efter væk gennem Stenskoven.

Jeg husker ” Farbror” Niels Ove, der boede i nabohuset til min mormor og morfar, i Gelsted meget tæt på Stenskoven.

Aksel (piloten), der boede på Gelsted Bakke tæt på min farbror Erik, murer – der emigrerede til Calgary, Canada. Piloten havde vist nok vundet et pænt beløb i tips, så han var en af de første, der havde fjernsyn i starten af 1950’erne. Det fortælles, at han havde overbevist konen om, at hun skulle tage en pæn kjole på, når de så TV – “de kiggede ind i stuen”. Måske mente han, at hun ikke var prober nok, når dem “inde fra fjernsynet kiggede på”!  Pilotens søn, Mogens (Bongo) halsede et stykke bagefter, kendetegnet ved en elegant let fjedrende cykelstil.

Bongo toppede vist nok hitlisten over dem, der havde den største madpakke med på arbejde. ½ times frokostpause var ikke altid nok til at de 14 rundtenommer blev fortæret. Det krævede noget at være hyttedreng!

15151124_10207616222388667_2118184362_n

Jeg nåede også 2×3 ugers sommerferiejob på glasværket som stor skoleknægt. Første år i glashytten sad jeg på en meget lav træstol, flækket sammen af stykker fra en trækasse. Næppe ergonomisk korrekt udført ? Lukkede og åbnede tunge metalforme, der igen blev løftet frem og tilbage til afkøling i 2 spande med vand. Hårdt job og så blev metalpiberne med gloende glas ført lige forbi næsen på én. Husker ikke betegnelsen for min arbejdsopgave!

2. år på lageret hvor jeg samlede varer (glas) ind fra hylderne som ekspedition af ordrer fra glashandlere og isenkræmmere, ikke så hårdt et job! Var du hurtig til at spise din frokost, var der tid til en lille blund i kæmpe trækasse med træuld!

Sikkert meget sundt at man som stor skoleknægt, fik stiftet bekendtskab/oplevet hårdt fysisk arbejde på en fabrik!!!