Urania på bustur i 1956

11954602_1623335097926021_38051001169598360_n1

Urania på bustur i 1956

Til venstre Ejnar Larsen iført sort vest, Arne Halfdan Pedersen forrest i billedet og Rudolf Andersen bagved. Til højre sidder Edel som var Rovang Nielsens kone.

Billedet er udlånt af Birthe Larsen.

Blandt stifterne af Urania var glasmager Theodor Lennartz, som var kommet til byen fra Westphalen. Han blev Uranias første dirigent.

Glasmager Theodor Lennartz. Uranias første dirigent

Det vides ikke, hvordan Uranias navn opstod, dog at en kreds af glasmagere samledes om projektet.

Carl Rehermann var med fra stiftelsen i 1884.

Nye & Gamle Fensmark har tidligere udgivet levnedsskildring af Carl Rehermann, som var med ved stiftelsen af Urania i 1884. Han var i mange år leder af orkestret, og spillede selv klarinet.

Om sommeren arrangerede Urania skovture om søndagen, hvor det blev afholdt i Fensmark Skov. Kl. 14 stillede Urania op ved kroen, og omkring dem samledes “glasbyens” beboere. Når Urania spillede march, stillede folk op, og de fremmødte gik videre til Fensmark Skov. I skoven sørgede Urania for underholdningen.

Efterfølgende blev den medbragte mad fortæret, og de fremmødte vandrede hjemad igen sammen med orkestret.

Læs mere om Urania, HER

Se facebooksiden, hvis du vil give dette indlæg et like, eller ønsker at kommentere.

Augusta Hannibal skrev således: 

Der var øvelse et par gange om ugen på kroen, og om sommeren spillede Urania udendørs om aftenen, når vejret tillod det, enten i krohaven eller i plantagen, og der var altid nok af tilhørere. Pinsemorgen blev der spillet ved glasværksporten kl. 6 om morgenen, og op på formiddagen samledes man ved kroen, gamle, unge og børn med madkurven eller skotøjsæsken, og med musikken i spidsen gik turen over engen til Fensmark Skov. Når frokosten var indtaget, blev der leget, og det var både børn og voksne, der deltog i legen.