Historien bag Fladsåtrolden

Historien bag Fladsåtrolden.

De fleste kender historien om Fladsåtrolden, der gik fra Mogenstrup mod Næstved med en sæk sand, som han ville hælde ud over kirkerne, så de irriterende klokker blev tavse, men det er ikke den, Nye & Gamle Fensmark vil fortælle denne gang.

Vi skal tilbage til 22. december 1944 midt på eftermiddagen. Omkring 200 mennesker var samlet i Teatergade over for det fire år gamle rådhus, hvor de sammen med byrådet og bestyrelserne for Turistforeningen og Kunstforeningen stod og kiggede på en kæmpeklods på 5 meter, der var dækket til under et klæde. Ved 15-tiden trådte Turistforeningens formand, landsretssagfører Juulsgaard frem, og efter en kort tale blev klædet fjernet, og alle kunne nu se Fladsåtrolden i al sin magt og vælde stå midt i Niels Hansen Jacobsens Troldespringvand. Hvis man var kommet forbi om formiddagen, ville man have set Arne Bang gå og nusse det sidste på plads, på den skulptur, han gennem længere tid havde arbejdet på.

Og det var ikke uden problemer, man var kommet så langt. Kommunen havde betalt for jord -og ledningsarbejdet, men det var de to foreninger, der måtte skaffe de resterende penge. De ville have Arne Bang til at stå for arbejdet, for de vidste jo, at han var dygtig. Han havde tidligere stået for udsmykningsarbejder i Næstved, bl.a. af indgangspartiet på det nye rådhus. I første omgang kunne de dog ikke blive enige om prisen, men så tilbød Arne Bang at udføre arbejdet billigere. Penge havde aldrig været hans store interesse; han satte kunsten i højsædet, og så han fik opgaven.

Det var jo under krigen, så der var ikke råd til at støbe figuren i bronze, men da den skulle stå ude i al slags vejr, måtte man finde noget, der var lige så stærkt, og løsningen blev beton.

Arne Bang begyndte arbejdet med skulpturen i sit atelier, og først lavede han figuren i ler. Han havde dog ikke lige taget højde for, at ler har en vis vægt, og da han havde fået klasket fire tons på skulpturen, brast gulvet i atelieret. Men han havde fået en god fornemmelse af, hvordan figuren skulle se ud, så han nu kunne gå i gang med at støbe den i mindre stykker.

2 uafhængige kilder har fortalt Nye & Gamle Fensmark, at Fladsåtrolden stak op gennem taget i Arne Bangs atelier i Fensmark. Nogen der kan bekræfte denne historie?

Det fortaber sig i tågerne, hvordan disse dele til trolden er kommet fra Fensmark til Næstved, men Arne Bang havde gennem måneder arbejdet på stedet over for Rådhuset, så selve samlingen er foregået der.

Det er en af de ting, som 73 år allerede har indhyllet i glemslens dis. Men tilbage står et kæmpemonument over en af de myter, der er tæt forbundet til Næstved og omegn, lavet af en af Danmarks dygtigste kunstnere – Arne Bang (1901-1983).

Foto: Linette Bach

Relaterede indlæg:

Fladsåtrolden

Har du detaljer om Fladsåtrolden?

Arne Bang på sine yngre dage:

Arne Bang i sine yngre dage

Arne Bang på sine ældre dage:

Arne Bang på sine ældre dage

Andre værker skabt af Arne Bang:

En Falden Kriger

Danmarks befrielse den 4. maj 1945

Arne Bang

Familie til Arne Bang

Arne Bangs glasmager

Se og hør historien om Fladsåtrolden.