Fodboldhistorie om Arne Nielsen

Arne Roger Nielsen

Arne’s hustru Betty fortæller her, hvad han har fortalt Betty og hvad hun erindrer:

Arne blev født den 30. marts 1943 i Fensmark. Han er søn af Else og Valdemar Nielsen, som var bosiddende på Stenskovej 9.

Stenskovvej 9

 

På foto ses fra venstre Else, Alex, Arne, Anni og Valdemar.

Arne er nummer to af tre børn som Else og Valdemar fik. Der er også en storesøster, Anni, som er født i 1939 og så er der Alex, der er født i 1951.

Valdemar arbejdede på glasværket og var glassorterer Han blev kaldt “Jydevaldemar”, da han jo kom fra Thy. Når man talte med ham skulle man have ørene på stilke, da man ellers ikke kunne forstå hvad han sagde. Mange har gennem tidernes løb fået hjælp af Arne til at “oversætte” sproget. Else gjorde rent på skolen i mange år. Valdemar døde i august 1968 og Else i marts 2002. Valdemar spillede i Urania.

Læs om flere øgenavne på Holmegaard Glasværk

Arne har spillet fodbold hele sit liv og han startede, dengang man kunne begynde at spille i klub. Ellers foregik det hjemme på gaden og i haven, sammen med de andre børn.

Når man skulle spille udekampe, så måtte man cykle rundt til de omkringliggende byer.

Kredsvinder i 1951. Arne står bagerst nummer to fra højre.

Bagerst i midten ses Arne Nielsen

Arne har stået i lære på glasværket som maskinarbejder sammen med bl.a. Lars Rüne Carlsson og Ib Larsen, hvis far havde en købmandsbutik ved glasværket. De spillede også fodbold sammen og var venner hele livet.

Se flere billeder fra Holmegaard Glasværk

Som seniorer kunne Arne godt lide at “mobbe” Lars og Ib med at de skulle tidligt op om søndagen for at spille kamp om formiddagen. Arne kunne vente til om eftermiddagen, da han spillede på 1. holdet og de 2 andre på 2. holdet, så det havde de meget sjov med. Ib Larsen blev senere træner for Holmegård Glasværks Boldklub.

Holmegaard Glasværks Boldklub

Som jeg husker at Arne har fortalt, så havde han og Erik Meisner en aftale om, at når Erik var nede omkring målet, så lagde han den ind til Arne, og så var der mål til Holmegård. Vi har været hjemme i Fensmark og set fodboldkampe til nogle sommerfester som boldklubben afholdt.

Se programmet hvor Linette Bach og Ole Fog besøger det gamle klubhus

Efter at Arne var udlært tog han til Odense i 1964 for at læse til ingeniør på Odense Teknikum. Desuden også for at prøve at komme til at spille i en storklub.

Arne begyndte at spille i B 1913 og var blå resten af livet. Arne kom til at træne under Jack Johnson. Som han sagde senere, at de træningsøvelser som de fik i B 1913, var ikke anderledes end det havde været Holmegård Glasværks Boldklub, men noget hårdere.

Arne fik en stor opgave af Jack Johnson, da B 1913 skulle spille en vigtig kamp mod Vejle, da Arne skulle mandsopdække Tommy Troelsen. Det egjorde han til bravour for Tommy Troelsen scorede ikke og B 1913 vandt 1-0.

I 1966 havde B 1913 været i Køge på grundlovsdag for at spille fodbold. De vandt kampen, og så plejede B 1913 at tage på deres stamværtshus “Brockman”. Her fandt den fine afdeling nede i stueetagen som sluttede kl. 1 og den lidt sjovere “Høloftet” på 1. salen som først sluttede kl. 4 om morgenen. Jeg var blevet lokket med af Søren Eriksen fra B 1913, som syntes at vi skulle fortsætte på “Høloftet”, selvom man skulle op og på arbejde næste morgen kl. 7. Men der mødte jeg så Arne og som det jo sommetider går, så endte det med bryllup i marts måned 1967. Hvis man dengang var heldig at få en lejlighed, så skulle man være gift indenfor 3 måneder for at få lov til at beholde lejligheden. Så han kom ikke hjem til Fensmark igen, hvilket Else ikke var helt tilfreds med.

Arne fik under noget træning lavet en forkert bevægelse, som forfulgte ham i 3 år. Man fandt ud af, at det var en lyskebrok, som han så blev opereret for, men da var han blevet lidt “for gammel” til at de ville satse på ham selvom han havde spillet indimellem.

I 1973 flyttede vi i hus  til Brylle og havde i mellemtiden fået en pige og en mere på vej. I 1974 var vi ude ved skolen og kigge. Der blev spillet fodbold, så blev det begyndelsen til et nyt fodboldliv. Boldklubben hørte dengang ind under Brylle Gymnastikforening. De var ikke så interesseret i fodbold, så Arne blev enig med de andre fodboldspillere om at starte fodbold for sig selv. I oktober 1976 blev Brylle Boldklub grundlagt som en selvstændig boldklub og med klublokale på skolen. Her fandtes et omklædningsrum og når der var kamp lånte man omklædningsrummet på skolen. Arne sad i bestyrelsen sammen med 6 andre. Arne sad i bestyrelsen i 10 år og samtidig sad han også i Brylle Fritidscenter i over 38 år, som var blevet til i december 1979. Brylle Boldklub fik deres eget klubhus og omklædningsrum. Alt blev bygget ved frivillig arbejdskraft, så der er tilbragt mange timer i boldklubbens regi, både med fodbold og frivilligt arbejde. Arne spillede fodbold næsten alle dagene, da man skulle på flere hold når der manglede, og hvis man spørger mange af de “unge” mennesker som er mellem 40 og 55, som har spillet sammen med Arne, da han først stoppede med at spille da han var 48, ville alle fortælle at det var Arne der bestemte og fortalte hvor de skulle løbe og være, især da han blev ældre og benene ikke mere var lige så hurtige som hovedet.

Arne spillede fodbold næsten alle dagene, da man skulle på flere hold, når der manglede. Hvis man spørger mange af de “unge” mennesker, som er mellem 40 og 55, så har de spillet sammen med Arne, da han først stoppede med at spille da han var 48. Så de 3 børn som vi har fået er nærmest vokset op ude i Brylle Boldklub, da jeg har været næsten lige så meget med i alt hvad Arne deltog i. Det havde han de bedst med, at vi var 2 om det hele. Det har jo også givet os mange minder sammen og jeg havde det godt med det.

Arne har jo også spillet tennis og badminton, og han mente jo altid at han var den bedste til det hele.

Da Arne gik på efterløn begyndte han at kridte fodboldbanerne og holde de 2 tennisbaner, som også hørte under boldklubben. Dengang da der kom en hal til også og boldklubben at afholde indendørsstævner om søndagen gennem FBU. Her var Arne stævneleder i 35 år, Han startede altid selv kl. 8.30. Det sluttede så med coronaen.

Arne blev som den første æresmedlem i oktober 1988 i Brylle Boldklub og da han fyldte 70 år blev han overrasket med en sølvnål fra DBU/FBU for al hans frivillige arbejde i Brylle Boldklub i næsten 40 år.

Arne snakkede om mange gange om at få skrevet en bog om sin opvækst i Fensmark. Hvad der foregik ude på mosen. Det var ikke kun lutter sjove ting der foregik, det kunne godt gå rigtig vildt til med både bue og pil. Hvordan de bandt nogen til træerne, når de havde fanget dem. Der var jo kamp mellem Fensmarkerne og dem fra glasværket og det var alvorligt ment. Arne har sagt det var et under, at der ikke skete nogle alvorlige ulykker både i Stenskoven og på mosen.

Læs flere historier og se flere billeder fra Holmegaard Mose

Se programmet hvor Linette Bach går en tur med Anne Sørensen i Stenskoven

Arne døde den 16. juli 2020 og blev 77 år.

Jeg er ked af at jeg ikke kan huske mere om, hvad Arne fortalte om sin opvækst i Fensmark og Holmegård Glasværks Boldklub.

Nye & Gamle Fensmark takker Betty Nielsen for Arne’s skrapbog og den hyggelige erindring. Nye & Gamle Fensmark videregiver bogen til Holmegaard Glasværks Boldklub.

Vi håber historien og bogen kan få en plads i klubhuset sammen med et par nåle som Arne modtog i løbet af sin “fodboldkaarier”.

Ære være Arnes minde……

Betty Nielsen

Betty og Arne har fået 7 børnebørn, 5 piger og 2 drenge. Den en ældste dreng er i dag 19 år og er også gal med en fodbold, så der har Arne kørt hele Fyn rundt for at følge ham i næsten alle hans kampe. I dag sender Lukas mange mål op til sin morfar når han har scoret, hvilket han er god til.