Mindestenen for Chr. Winther

Postkort af mindestenen for Chr. Winther. Stemplet i 1928.

Kortet er udlånt til Nye & Gamle Fensmark af Bent Busch.

Nye & Gamle Fensmark kan fortælle hvordan mindestenen blev transporteret til Fensmark:

“Mindestenen blev på en blokvogn transporteret af glasmagere og slibere helt ude fra Dyrehaven (Dyrehaven er det skovstykke, man kører igennem, når man skal fra Holmegaard til Skuderløse). Vi brugte nogle løse skinner, som vi flyttede hele tiden. Det tog et par aftener, men så var den også fremme. Præsten måtte nedlægge sin mødding for at give plads til stenen. Da stenen skulle afsløres, havde Karl Schlüter arrangeret et stort optog fra stenen til teglværket, hvor festen skulle holdes”, skriver Holger Hansen i sin erindring.”.

Læs Holger Hansens fortælling

Læs hvordan Augusta Hannibal fejrede Chr. Winther i sommeren 1921:

“I sommeren 1921 var der stor fest i vor sogneby, Fensmark. Det var 125-årsdagen for digteren Chr. Winthers fødsel, der blev fejret. Der blev afsløret en mindesten ved præstegården, og derefter gik turen til skoven, hvor der holdtes en stor fest. Der var et optog bestående af ryttere i gamle dragter, en nar, en høstvogn med folkedansere, et par musikanter i gamle dragter og en hvid blomstersmykket karet med fire hvide heste for og en yndig hvidklædt ung pige (det var min ældste søster). Hun var majdronning, og hun skulle afsløre mindestenen. Der var fire flotte drabanter, der fulgte vognen, og som løftede dronningen ned af vognen. Der var tredive småpiger i hvide kjoler med røde skærf og kornblomstkrans på hovedet og flag i hånden, der dannede espalier op til stenen. Det så meget flot ud, og det var en dejlig fest, som man altid vil mindes”. 

Læs Augusta Hannibals fortælling 

Erik Brygmann skrev således om Chr. Winther:

“Foruden Glasværket bidrog også Chr. Winther stærkt til at gøre Fensmark til noget særligt. Når vi i vores barndom fortalte fremmede mennesker, hvor vi boede, slog det sjældent fejl, at de fleste gav sig til at citere Chr. Winthers ”Hvor Fensmark hæver sit kirketelt”, og gennem år og dag kom der en masse turister ind gennem porten for at kigge på bygningerne, og nogle spurgte også, om de måtte gå ned i haven for at se højen, som Chr. Winthers mor en tidlig morgen bar ham ned til, for at han kunne få lejlighed til at se solen stå op over mosen”.

Læs Erik Brygmann fortælling

Christian Winther blev født 29. juli 1796 på Fensmark Præstegård ved Næstved, død 30. december 1876 i Paris.

Se flere billeder som omhandler Christian Winther, HER

Chr. Winther. Kilde: Det Kongelige Bibliotek

Chr. Winther. Kilde: Det Kongelige Bibliotek

Læs om hele Chr. Winthers bidrag til Fensmarks historie 

Chr. Winther kom aldrig tilbage til Fensmark, og han døde i Paris i 1876.

  • Læs mere om Christian Winther, HER
  • Læs mere om Fensmark Præstegård, HER
  • Læs mere om Fensmark Kirke, HER

 

Chr. Winthers gravsted